АктуелноВежбање

Јога за ослободување од стрес

Во реалниот живот, сите ние сме изложени на некаков стрес  – стрес предизвикан на работно место, во семејното опкружување, патување и слично.  Кога сме под стрес срцето ни чука забрзано, мускулите се напнати, крвниот притисок расте, здивот ни станува брз и плиток. Нашите сетила стануваат изострени, умот е преоптоварен.
 
Ова не е состојба во која сакаме да останеме подолго време.
 
Јогата претставува алатка преку која може да научиме да го ублажиме секојдневниот стрес, да научиме како да ги смириме телото и умот, да живееме посмирено и порелаксирано, да го уживаме и вреднуваме секој здив.
 
Дури и ако понекогаш изгледа невозможно, обиди се да одвоиш 10-15 минути од денот за себе, било да е тоа на утро или на крајот од денот.
 
Јога-положби што помагаат за намалување на стресот:
1.     Преклопување напред 
 
Почнуваме со седечка положба, со споени нозе и раце до телото. Дишеме длабоко, го смируваме здивот, го издолжуваме секое вдишување и секое издишување. Може благо да ги свиткаме колената. Вовлекувајќи го долниот дел од абдоменот, правиме повеќе простор во половината за подлабоко преклопување. Со вдишување посегнуваме со дланките кон стапала или потколениците. Пробуваме да го издолжиме ’рбетот со тоа што круната од главата влече кон стапала, а рамената ги враќаме назад подалеку од ушите. Остануваме така 10 долги дишења. Здивот нека остане проточен и издолжен.
 
Оваа положба се смета за една од најдобрите положби за целокупно заздравување на цело тело – од главата до врвот на прстите.
 
– Го смирува умот,намалува главоболка и анксиозност
 
– Ги намалува стресот, заморот, се тврди дека дејствува терапевтски за висок крвен притисок
 
– Го издолжува ’рбетот и ги отпушта задните ложи
 
  • Ја стимулира работата на бубрезите и на црниот дроб.
2.     Поза на дете 
 
Почнуваме од поза на масичка, со дланките на под во ширина на рамената и со колената на под во ширина на колковите. Ги спуштаме колковите кон петиците, стапалата може да останат споени или да се раздвојат. Со дланките шетаме напред обидувајќи се да ги спуштиме градите и челото кон подот. Му дозволуваме на телото целосно да се отпушти. Го насочуваме вниманието на здивот, остануваме тука 10 долги дишења или подолго.
 
Главниот анатомски фокус е на бутовите.
 
– Корисна е за ублажување на тензија во колковите, рамената и во вратот.
 
– Го истегнува долниот дел на ’рбетот, релаксира, намалува главоболка
 
– Ја подобрува циркулацијата на крвта
 
– Ослободува од стрес во градите и во грбот.
3.     Поза на крава и на мачка 
 
Уште еднаш почнуваме од поза на масичка, ги активираме стомачните мускули.
 
Со вдишување, отвораме гради и рамена, а папокот го спуштаме кон подот. Вратот е издолжен, абдоменот останува активен. Полека течно преминуваме од поза на крава во поза на мачка. Со издишување, го заоблуваме ’рбетот и ја приближуваме брадата кон гради, сè уште држиме активен абдомен, влечеме со ’рбетот нагоре. Му дозволуваме на здивот да нè води низ овие две положби, се движиме низ овој проток сè додека се чувствуваме удобно.
 
Со комбинација од овие две положби, движеќи се свесно од едната кон другата му овозможуваме на ’рбетот нежна масажа и ги отпуштаме мускулите поо должината на ’рбетот.
 
– Се подобруваат рамнотежата и држењето на телото, создава емоционална рамнотежа
 
– Ги масира внатрешните органи, го зајакнува ’рбетот и ја зголемува флексибилноста во вратот и во рамената.
 
  • Помага при болки во долниот дел од грбот.
4.     Среќно бебе
 
Почнуваме во лежечка положба, ги приближуваме колената до градите со тоа што ги фаќаме палците од стапала со показалеците и со средените пртси од дланките, а лактите ги носиме од внатрешна страна на колена. Ги повлекуваме нозете нежно кон подот  и се обидуваме долниот дел од грбот (опавчето) да остане целосно на подот. Нежно луламе лево-десно.
 
Остануваме колку што ни е потребно.
 
Основна поза за истегнување на внатрешните бутови, препони како и задниот дел на нозете.
 
– Намалува болка во долниот дел од грбот
 
– Ги намалува стресот и заморот
 
  • Особено е корисна за олеснување или за декомпресија на сакрумот, односно на долниот дел, крајот на ’рбетот.
5.     Нозе на ѕид
 
Легнуваме до ѕид, ги приближуваме седечките коски што поблиску до ѕидот, со кренати нозе, исто така, доиближени до ѕидот. Убаво и пријатно сместете се. Секогаш може да ставиме ќебе под колковите ако чувствуваме притисок. Ги затвораме очите и му дозволуваме на телото да се отпушти, умот да се испразни, ослободи од сите мисли и грижи. Остани колку што ти е потребно.
 
– Моќна ресторативна положба
– Го забавува отчукувањето на срцето
– Го смирува нервниот систем
– Ги одмора нозете и стапалата, ги ублажува отечените глуждови и проширените вени
– Помага при ублажување на менструални болки и грчеви
– Го регулира протокот на крвта.
 
Дозволи си себеси едно вакво отпуштање после долг и напорен ден.
Почувствувај ги благодетите и придобивките од јогата.
 
Јогата нè учи да се сакаме себеси и да се прифатиме онакви какви што сме. Да водиме грижа за нашите тело и ум. Да развиеме чувство на свесност во нас и околу нас.
 
Да го цениме секој здив.
 

Намасте!
 
Марина Стојкоска
Сертифициран јога-учител

Каква е вашата реакција?

Возбудено
0
Среќно
3
Љубов
6
Несигурен/а
1
Смешно
0

Можеби ви се допаѓа

‏‏‎ ‎